Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Σήμερα Σάββατο 27 Μαρτίου εκατοντάδες πόλεις και χωριά σε όλο τον πλανήτη συμμετέχουν στη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη που μας φιλοξενεί και μας τρέφει. Τη Γη. Οι αποφάσεις των μεγάλων κρατών απογοήτευσαν τους πολίτες ως προς την προστασία το πλανήτη μας και τις δράσεις ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπεύθυνοι της οποίας είμαστε όλοι σε όποιο βαθμό μας αναλογεί.
H Ώρα της Γης γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Η Ώρα της Γης διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο του WWF. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε την μελέτη «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον» όπου περιέχονται προβλέψεις, βάσει επιστημονικών μοντέλων, για την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2050. Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης μπορεί να αποδοθεί με λίγες λέξεις: «ανυπόφορες πόλεις, απειλούμενος τουρισμός, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο, εκτός εάν αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Από την πλευρά μας, εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε να δείξουμε στην Πολιτεία, αλλά και στα άλλα κράτη πως πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Πέρσι στην «Ώρα της Γης 2009» στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα προς όλους. Φέτος, στην «Ώρα της Γης 2010» το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 2° C
Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8οC σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως μπορεί να αυξηθεί έως 6οC μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2οC, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ στον οποίο ανήκει η πόλη μου συμμετέχει ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της WWF με σβήσιμο των φώτων στα δημοτικά κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης για την ώρα από τις 20: 30 ως 21:30 μμ
Επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών και την παρότρυνση για δράσεις υπέρ της προστασίας της Γης. Αυτές περιλαμβάνουν συναυλία με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας που θα πραγματοποιηθεί χωρίς μικρόφωνα. Θα φτιαχτούν φαναράκια από παιδιά και θα μοιραστούν στους πολίτες που θα συμμετέχουν.
Ας κάνουμε ένα βήμα , μια κίνηση καλής θέλησης το βράδυ να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα από 20:30 ως 21:30 για να αφυπνιστούμε να προσπαθήσουμε  να ενημερωθούμε και την επόμενη στιγμή κιόλας να αναλάβουμε δράση.
Οι κυβερνήσεις έχουν το μερίδιο ευθύνης τους αλλά να μην τα περιμένουμε μόνο από κείνους. Να κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε και μπορούμε να κάνουμε πολλά.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
• Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο δυνατόν περισσότερο στους χώρους του σπιτιού σας, ώστε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο τον τεχνητό φωτισμό.
• Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (μέσος χρόνος ζωής 10 φορές περισσότερο).
• Χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας το λιγότερο δυνατόν. Προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους για να δροσιστείτε όπως πχ. ένα ανεμιστήρα οροφής
• Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU) για το χώρο, για τον οποίο το προορίζετε.
• Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από τους 27°C
• Κατεβάστε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1oC. Κάθε βαθμός παραπάνω σημαίνει έως και 10% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας
• Αν υπάρχει η δυνατότητα, αντικαταστήσετε τα παλιά παράθυρά σας με νέα θερμομονωτικά που διαθέτουν διπλά τζάμια
• Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για την θέρμανση νερού.
• Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό. Όχι μόνο θα εξοικονομείτε νερό, αλλά θα εξοικονομείτε και ενέργεια, παρέχοντας μικρότερη ποσότητα νερού προς θέρμανση από το θερμοσίφωνά σας.
• Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Όταν μαγειρεύετε, σκεπάζετε τα σκεύη με το καπάκι τους και χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας
• Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου.
• Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες
• Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη.
• Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
• Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο
• Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α. Η ενεργειακή σήμανση παρέχει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών. Τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες, οι λάμπες και τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων πρέπει να συνοδεύονται από αυτήν την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης, που τις κατατάσσει σε κατηγορίες από το Α (αποδοτικότερη) έως το G (μη-αποδοτική). Επιλέξτε τις ενεργειακά πιο αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές κατηγορίας Α ή και παραπάνω (Α+, Α++).
• Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής (stand by) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.
• Όταν είναι να κάνετε μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Χρησιμοποιείτε ποδήλατο για μικρές διαδρομές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρμα σας! Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο. Μοιραστείτε διαδρομές με αυτοκίνητο με συναδέλφους ή φίλους - μέχρι και 1/3 των διαδρομών που γίνονται με αυτοκίνητο αντιστοιχεί στην καθημερινή μας διαδρομή μέχρι τη δουλειά.
• Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όταν περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.
• Μειώστε τα αεροπορικά σας ταξίδια, στα απολύτως απαραίτητα. Προσπαθήστε, αν είναι φυσικά δυνατόν, να χρησιμοποιείτε άλλα μέσα μεταφοράς όπως το τρένο, το λεωφορείο ή το πλοίο για να φτάσετε στο προορισμό σας. Αν πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, σκεφτείτε την ιδέα να αντισταθμίσετε τις εκπομπές του διοξειδίου που σας αναλογούν από την πτήση του αεροπλάνου.

 248 δήμοι, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, 282 εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1016 φορείς και επιχειρήσεις συμπληρώνουν το μωσαϊκό του δυναμικού ελληνικού μηνύματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Ας γίνουμε ο καθένας μας ξεχωριστά, η μονάδα που θα ενώσει με όλους μαζί τη φωνή του αλλά και τη δράση ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη!

Πηγή πληροφοριών: www.wwf.gr/earthhour

4 σχόλια:

  1. ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά Skroytzako που ποτέ δεν ξεχνάς να μου ευχηθείς. Το εκτιμώ πολύ!!!
    Εύχομαι και εγώ σε εσένα καλή ανάσταση, να περάσεις πολύ καλά το Πάσχα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα να σου ευχηθώ καλό Πάσχα, καλά να περάσεις, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Na eisai poli kala glikia moy!
    S'efxaristo poli me sigkineis
    Efxomai kai ego se sena kali anastasi, me ygeia gia sena kai tous agapimenous soy!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή