Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ρατσισμός-Προκαταλήψεις! Θέμα ανεξάντλητο...


Δεν είναι καινούριο το θέμα ούτε εγώ θα πω τίποτα το πρωτότυπο. Μα θέλω να γράψω την άποψη μου σχετικά με το θέμα. Αν και χιλιάδες φορές συζητημένο αλλά είναι από τα θέματα αυτά που σε κάθε ευκαιρία και ερέθισμα δεν είναι κακό, κατά τη γνώμη μου να το συζητάμε με την έννοια  πως κάθε φορά συζήτησης είναι και μια ευκαιρία προβληματισμού και αυτοκριτικής ως προς τη στάση μας απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα. Στη διαφορετικότητα δηλαδή του άλλου με τα όποια χαρακτηριστικά του.
Κάπως έτσι, δηλαδή με ένα κάποιο ερέθισμα που μου δόθηκε ως αφορμή κάθομαι τώρα να γράψω τους προβληματισμούς μου για το συγκεκριμένο θέμα.
Ρατσισμός και προκατάληψη απέναντι στο διαφορετικό με μας.
Και πρώτα πρώτα από το γεγονός πως πολύ συχνά ακούω να πλέκουμε το εγκώμιο της φυλής μας και να υπερηφανευόμαστε για το έθνος μας έχοντας σαν γνώμονα συζήτησης πως εμείς είμαστε ¨οι ξεχωριστοί¨ και οι εκλεκτοί. Από αυτό και μόνο και επειδή ότι αναφέρω θέλω και να είναι όσο πιο τεκμηριωμένο και ακριβές γίνεται, έψαξα για την ακριβή έννοια της λέξης ρατσισμός. Ο ρατσιστής λοιπόν είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του, το έθνος του ή τη φυλή του, ανώτερο βιολογικά από τα άλλα είδη ανθρώπων.
Αν όμως ρωτήσεις έναν Έλληνα θα πει, όχι. Δεν είμαστε εμείς ρατσιστές. Γιατί υποδεχόμαστε και βοηθούμε τους μετανάστες στη χώρα μας και επικαλείται  και πάλι το παρελθόν του όπου ο αρχαίος  θεός Δίας λεγόταν ξένιος που σήμαινε πως μας χαρακτήριζε από τα αρχαία χρόνια η φιλοξενία.
Είναι ένα σημείο αντιφατικό το οποίο πιστεύω πως μπορεί αν γίνει αφετηρία προβληματισμού.
Ας εξετάσουμε το ρατσισμό κατ’ αρχάς. Στην Ελλάδα το φαινόμενο να χρειάζεται να συμβιώνουμε με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων ,φυλών και θρησκειών είναι καινούριο. Η παγκοσμιοποίηση αργά ή γρήγορα θα’ φτανε και ως εδώ και ήταν η ώρα της να κάνει είσοδο. Είμαστε μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα έλεγα αφού έχουμε αυτά που ερμηνεύουν τη λέξη ¨έθνος¨. Οι άνθρωποι που έκαναν είσοδο στη χώρα μας κουβαλούσαν τα δικά τους φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά χαρακτηριστικά.  Μα περισσότερο από όλα ίσως η πολιτική στην Ελλάδα δεν προετοίμασε το έδαφός της ώστε η υποδοχή των μεταναστών σε αυτή, να γίνει με τάξη και ασφάλεια για όλους. Από κει και μετά και εφόσον έγινε αθρόα και ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών δημιουργήθηκαν προβλήματα και δυσπιστία.
Αυτά ως ένα γενικό πλαίσιο . Γιατί αν πάρουμε τις λεπτομέρειες…και οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Οι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας ήταν κυρίως οικονομικοί μετανάστες. Φτωχοί άνθρωποι που θέλησαν να αλλάξουν τη ζωή τους εισερχόμενοι σε μια χώρα πιο ευημερούσα από τη δική τους. Αμέσως δημιουργήθηκε η προκατάληψη των συμπολιτών μου που νεόπλουτοι έβλεπαν το φτωχό μετανάστη που συμβιβάζονταν με κάθε συνθήκη εργασίας ως κατώτερο. Οι νέοι εργάτες εργάζονταν παντού, χωρίς να διαμαρτύρονται με όποιες συνθήκες εργασίας. Αμέσως ο εργοδότης ένοιωσε, προκαλυμμένος ον, ως ο Κύριος που εξουσιάζει. Τα παιδιά των μεταναστών χρειάστηκε να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Και ωχ! Αυτά τα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας διαπιστώθηκε πως προοδεύουν στα γράμματα. Προκατάληψη προερχόμενη από ζήλια και φθόνο. Από κει και μετά οι μετανάστες έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα σε μια σειρά από ¨ατυχίες¨  ή αστοχίες των κυβερνήσεων του κράτους ώστε να φορτώνονται κάθε κακό που συμβαίνει σε αυτή. Από την ανεργία ως την αύξηση της εγκληματικότητας.
Πέρα από όλα όμως πάντα το διαφορετικό έκανε τους ανθρώπους επιφυλακτικούς σε αυτό. Ακόμα υπάρχει η προκατάληψη για τη μαύρη φυλή αν και σε μικρότερο ποσοστό από ότι παλαιοτέρα ευτυχώς, ακριβώς για το χρώμα! Εκείνοι πάντα θεωρούνταν από τους λευκούς κατώτεροι ως φυλή. Γι’ αυτό και τους προξενήσαμε τόσο κακό ως αποικιοκράτες των περιοχών τους και με υπεροχή τα όπλα και το χρήμα το οποίο δόθηκε στους λευκούς γιατί εκείνοι απλώς ήταν τυχεροί να κατοικούν σε ποιο  φιλόξενα εδάφη.
 Είναι όμως πρωτόγονα ένστικτα οι προκαταλήψεις λόγο διαφορετικότητας και καθόλου καλλιέργεια δεν δείχνει η κατάσταση στην οποία κάποιος φέρει το πρωτόγονο ακόμα μέσα του. Γιατί στην εξέλιξή του ο άνθρωπος, είδε, έπαθε και προπαντός έμαθε. Διδάχτηκε σε σχολεία της ζωής , της εκπαίδευσης και ακόμα μέσα από τη θρησκεία του.
Έτσι καμιά δικαιολογία δεν έχει ώστε να στέκεται ξενοφοβικά. Παρά μόνο την υπεροψία και τον εγωισμό. Τον έμφυτο ρατσισμό του πως εκείνος είναι ο εκλεκτός της γης. Το γενίκευσα όμως μιλάω για μας τους Έλληνες μόνο.
Όπως προκατάληψη υπάρχει και από τον άντρα για τη γυναίκα(Η κακοποίηση γυναικών έχει πολύ υψηλό ποσοστό). Το χριστιανό για κάποιον που πιστεύει σε μια άλλη θρησκεία (στη χώρα μας ακόμα δεν επιτρέπουν να γίνονται χώροι λατρείας των αλλόθρησκων μεταναστών μας)  ,τον εγγράμματο απέναντι στον αγράμματο ή τον πλούσιο απέναντι στο φτωχό. Τον άνθρωπο με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, ακόμα ακόμα και προκαταλήψεις που αφορούν το σωματότυπο ενός συνανθρώπου…
Εν κατακλείδι πίστη μου είναι πως το ζήτημα πέρα από ότι αφορά κυβερνητική πολιτική ή άλλου είδους γραμμή σε σχέση με τους μετανάστες ή και σε ότι αφορά το διαφορετικό με ένα ομοιόμορφο σύνολο, είναι θέμα καθαρά ανθρωπιστικό και ανθρώπινο. Και ανάγεται στο γεγονός πως κινητήριος δύναμη ώστε να εκλείψει ο ρατσισμός και η προκατάληψη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι τα συναισθήματα. Τα οποία φυσικά έχουν δεχτεί μια αναβάθμιση θα έλεγα και μια καλλιέργεια ώστε να μπορεί κάποιος να βλέπει τον συνάνθρωπο του ως ίσο του και να του προσδίδει το σεβασμό που κι εκείνος επιθυμεί για τον εαυτό του από τους άλλους.
Το τρίπτυχο είναι αγάπη, ισότητα , σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου!!!

Πάντα επίκαιρο γι'αυτό κλασικό!!!


11 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο μπράβο Κατερίνα για αυτά που έγραψες..
    Αλήθειες ........

    Καλό σου βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκλεκτος λαος, απ οτι ξερω τουλαχιστον, πιστευουν μονο οι Εβραιοι οτι ειναι
    Για ολα τα υπολοιπα τωρα, θεωρω πως η αναρχη εισβολη μεταναστων δημιουργησε ολα τα υπολοιπα στον Ελληνα, που και πάλι, συγκριτικα, αν λαβουμε υποψη μας πως αυτη τη στιγμη υπαρχουν δυο εκατομμυρια μεταναστες στη χωρα μας, τα ασχημα δεν ειναι πολλα
    Οταν ομως πεινα η αυλη σου, το να πετάς το νερο στη ξενη αυλη, εγω δεν θα το πω ανθρωπισμο, θα το πω ανοησια.
    Η χωρα μας δεν ηταν ετοιμη να δεχτει τοσους ξενους, αναρωτιεμαι ομως, και πιστεψε με, εχω ακρως δημοκρατικες αντιληψεις με οικογενειακο ιστορικο, γιατι δεν παιρνει τοσο μεγαλη διασταση αν ενας μεταναστης κανει κατι ασχημο,κι ολα τα φωτα εστιαζουν μονο οταν ενας ελληνας κανει κατι σε ενα μεταναστη
    Αυτες ειναι αριστερονεωτεριστικές αντιληψεις, που υποδηλώνουν μια αλλη φασιστικη νοοτροπια που εγω δεν τη δεχομαι
    Τελος παντων, το θεμα σου ειναι πολυ ομορφο και παντα επικαιρο, απλα δεν μπορει να αναλυθει με δυο λεξεις κι υπαρχει φοβος ο αλλος να παρεξηγηθει αν εκεινη τη στιγμη δεν αναλυσει κατι σωστα
    Αν ομως θελουμε να δουμε την αληθεια καταματα, ρατσιμος υπηρχε ανεκαθεν, απο καταβολης κοσμου, στο καθε τι, και δυστυχως ειναι μαλλον στοιχειο του ανθρώπου και θα υπαρχει παντα
    Ρατσισμος στην ομορφια, στην γνωση, ακομα και στην εκκλησια
    Ο Αβρααμ, πεταξε εξω το νοθο παιδι του προκειμενου να κρατησει το δια γαμου παιδι του με τη Σάρα....
    Τι να λεμε τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που συμφωνούμε Νίκο :)
    Καλημέρα ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν έχω ακούσει χιλιάδες φορές να λένε: « Όταν οι άλλοι ανακάλυπταν τα βατόμουρα οι έλληνες είχαν χοληστερίνη».
    Εμείς οι εξελιγμένη δηλαδή και καλά…Όσο γι’ αυτό που λες Ρίκη μου
    Ότι έγινε άναρχη εισβολή μεταναστών ,συμφωνώ μαζί σου…το αναφέρω άλλωστε και από κει ξεκίνησε μια ξενοφοβία. Καμία μεταναστευτική πολιτική λοιπόν. Και άφησαν έτσι το λαό να ¨καθαρίσει¨ μόνος του που λένε!
    Όσο για αυτό που λες ότι δεν παίρνει διάσταση ότι κακό κάνει ένας μετανάστης έχω αντίθετη άποψη από σένα . Όλα στους μετανάστες τα φορτώνουν και λένε ότι κι αν έκανε κάτι ένας ημεδαπός και τι; Στη χώρα του είναι. Είναι λογική αυτή;
    Το θέμα δεν εξαντλείται ποτέ Ρίκη και φυσικά όχι στα πλαίσια ενός σχολίου και μιας απάντησης. Πάντως αν το συζητούσαμε κατ’ ιδίαν πιστεύω πως τελικά θα συμφωνούσαμε. Το είδα από καθαρά ανθρωπιστικής πλευράς και καθόλου από πολιτικής ,άλλωστε είμαι από αυτούς που κρατώ αρνητική στάση προς την πολιτική γενικά στην Ελλάδα.
    Και όσο για το έμφυτο και εκεί συμφωνούμε. Παρακολούθησα μια ομιλία πρόσφατα ενός ψυχαναλυτή ο οποίος ανέλυσε ακριβώς πως φέρουμε μέσα μας την ξενοφοβία. Όμως όπως ανέφερα γνώμονα θα πρέπει να έχουμε τις αρετές που, αν θέλεις πρεσβεύει και η χριστιανική πίστη που τόσο πολύ την υποστηρίζουμε ώστε να δείξουμε πως είμαστε διαφορετικοί και πάντως καλύτεροι απ’ τους άλλους που δεν τη γνωρίζουν. Το τρίπτυχο που ανέφερα στο τέλος.
    Καλή σου μέρα χαίρομαι πολύ που σου δίνω αφορμή με τα γραπτά μου να μου εκθέσεις τις αντιρρήσεις σου γιατί με το διάλογο πάντα βρίσκεται η χρυσή τομή και πάντως είναι συνέχεια προς προβληματισμό…
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τρίπτυχο είναι αγάπη, ισότητα , σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου!!! ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι πολύ που συμφωνείς μαζί μου Skroytzako...
    Να περάσεις ένα ενδιαφέρον Σ/Κ ευχομαι και εγώ για σένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

    ΕΛΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο το θέμα με το οποίο καταπιάνεσαι Catherine, αν και ανεξάντλητο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σ'όσα γράφεις, νομίζω ότι παρουσίασες μια ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος, άλλωστε στη τελευταία σου πρόταση είναι συμπυκνωμένη όλη η ουσία...
    καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι σκέψεις μου είναι απλώς πάνω στο θέμα καλή μου Thumbelina...προσπαθώ παντα να βλέπω τα πραγματα από όλες τις πλευρές τους!Αυτό είναι όλο...αυτοκριτική κάνω πάντα πάνω σε κάθε θέμα...
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη σου χαρά μου όταν σε υποδέχομαι εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα έλεγα πως ο ρατσισμός είναι πολλές φορές και θέμα χαμηλής παιδείας όπως επίσης και ανθρώπων που ζούν σε κλειστές κοινότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ κι εγώ με την άποψη σου αθεόφοβε. Σίγουρα όταν οι άνθρωποι είναι "κοντόφθαλμοι" και "κλειστά μυαλά" αναπτύσσονται τέτοιου είδους ένστικτα σαν αυτό του ρατσισμού!
    Ευχαριστώ πολύ για τη διάθεση σχολίου σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή