Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζω παρανομώντας ή το κόβω;;;


Μέτρο κι αυτό! Για την απαγόρευση το καπνίσματος λέω στους δημόσιους χώρους. Φαίνεται η κυβέρνηση να το εννοεί πως αυτή τη φορά θα ελέγξει τα πράγματα προς όφελος φυσικά των πολιτών. Αλλά να. Για άλλη μια φορά έρχεται το κάπνισμα να γίνει θέμα συζήτησης με τις γνωστές απόψεις ένθεν κακείθεν. Δηλαδή τους καπνιστές και τους μη. Δίκιο έχουν και οι δυο πλευρές. Δίκιο…Ως ένα σημείο. Οι καπνιστές λοιπόν εξεγείρονται ότι είναι μη δημοκρατικό να απαγορεύουμε κάποιον να κάνει αυτό που νομίζει για κείνον. Μα και η άλλη πλευρά ισχυρίζεται πως αν δεν νοιάζονται όσοι καπνίζουν για την υγεία τους, οφείλουν να σέβονται όσους είναι επιλογή τους να μην καπνίσουν για να προστατεύσουν τη δική τους υγεία. Και φυσικά είναι ελάχιστοι όσοι δεν πιστεύουν πως το τσιγάρο βλάπτει την υγεία όλων θα έλεγα και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο(προκαλεί καρκίνο και διάφορες άλλες ασθένειες των πνευμόνων)αλλά νομίζοντας πως δεν θα συμβεί σε κείνους αλλά στον διπλανό τους έτσι πολύ απλά αδιαφορούν.
Νομίζω πως σε αυτό το σημείο φτάνοντας, πρέπει να δούμε κάτι. Το οποίο αφορά και χαρακτηρίζει εμάς εδώ τα ελληνακια που χίλια καλά έχουμε μα ίσως περισσότερα από τόσα κακά. Για να το πάρουμε προς εξέταση το θέμα. Ο νόμος λέει πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Στους οποίους υπάρχουν και μη καπνιστές. Που όπως είπαμε δεν καπνίζουν για να προστατεύσουν την υγεία τους. Με αυτό το κριτήριο δεν είναι δίκαιο να απαγορευτεί το κάπνισμα εκεί; Από την άλλη η λέξη ¨απαγορεύεται¨ κάπως ακούγεται όχι εύηχα στο αυτί. Και ίσως γι’ αυτό και ξεσηκώνει αντιδράσεις.
Το σωστό λοιπόν ποιο θα ήταν; Οι ίδιοι οι καπνιστές να μην καπνίζουν σε χώρους δημόσιους σεβόμενοι τη δημόσια υγεία και τους μη καπνιστές συνανθρώπους τους. Τότε; Θα υπήρχε λόγος να οριστεί ένας τέτοιος νόμος;
Από την άλλη έχουμε διάφορες ¨παράπλευρες¨ μη επιθυμητές ενέργειες. Εξηγώ.
Η δημοτική αστυνομία της πόλης μου τώρα διαμαρτύρεται. Και λέει πως επειδή είναι στην αρμοδιότητά της να ελέγχει τα καταστήματα για το αν εφαρμόζουν το νόμο και δεν δέχονται τους πελάτες τους να καπνίζουν, τώρα βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν πρόσληψη κι άλλων υπαλλήλων. Μα ξέρουμε πολύ καλά πως ήδη υπάρχουν υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Και είναι ένα σημείο κι αυτό για να ¨πληρώνουμε¨ τα χρέη μας τώρα σα κράτος. Αλλά όταν πρόκειται για ¨την πάρτη μας¨ το ξεχνάμε.
Οι καταστηματάρχες λένε με τη σειρά τους πως θα κλείσουν τα μαγαζιά τους γιατί πια οι άνθρωποι δεν θα βγαίνουν για τη διασκέδασή τους και θα προτιμάνε το σπίτι για να καπνίσουν όσο θέλουν. Δεν το ακούω ως πολύ σοβαρό εκ μέρους των καπνιστών αυτό. Γιατί όταν επιλέγουμε μια έξοδο για τη διασκέδασή μας και για τις κοινωνικές μας σχέσεις τότε ποια σχέση έχει αυτό με μια τόσο, ας μου επιτραπεί να πω ¨χαζή¨ συνήθεια;
Από την άλλη έχουμε τα μέσα ενημέρωσης. Που πολλές φορές λαϊκίζουν. Γιατί παραπληροφορώντας μας αναφέρουν πως στις πρώτες κιόλας μέρες της εφαρμογής του νόμου ο αριθμός-ένας που ορίστηκε για να αναφέρουν οι πολίτες τα παράπονά τους για το θέμα του καπνίσματος-δέχτηκε 10.000 τηλεφωνήματα-καταγγελίες πολιτών προς άλλους συμπολίτες τους καπνιστές που δεν σέβονται το νόμο. Και να πως αμέσως δημιουργούν ένα εχθρικό κλήμα ,σαν εμφύλιος κάτι, ανάμεσα στους πολίτες του ίδιου κράτους. Ενώ δεν είναι ακριβώς έτσι. http://www.healthview.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-10000-%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-1142
Όσο για την τιμωρία όσων δεν σεβαστούν το νόμο; Φυσικά χρηματικά πρόστιμα. Πρόστιμα στους καπνιστές, στους καταστηματάρχες αλλά και σε αυτούς που δεν ελέγχουν και είναι αρμοδιότητά τους να το κάνουν. Το κράτος σκεφτόμενο το τι θίγει το λαό του, ξέρει πως εκείνος μόνο για την τσέπη του συγκινείται. Αλλά και το ίδιο κράτος-που είναι σαρξ εκ της σαρκός των πολιτών του- αυτό σκέφτεται και ως εισπρακτικό μέσο για το ταμείο του, αφού ξέρει πολύ καλά την ανυπακοή του λαού του.
Μα νομίζω πως όλα είναι θέμα παιδείας τελικά. Που δεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα. Οπότε ούτε μπορεί να υπάρξει σεβασμός προς τον άλλο, ούτε ωριμότητα να δείξει κάποιος ώστε να κάνει ότι πρέπει χωρίς να υπάρχει λόγος να γίνει ένας νόμος που θα απαγορεύει τι; Κάτι με το οποίο θίγεται η προστασία της υγείας του άλλου. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει σεβασμός του κράτους προς τους πολίτες του, κάτι σα φαύλος κύκλος. Σα παιδιάστικη ανωριμότητα που μας χαρακτηρίζει όχι τώρα. Από χρόνια μα δεν φαίνεται να αλλάζει κιόλας αυτό.
Σα τις κακές συνήθειες που δεν λέμε να σταματήσουμε. Τη μη χρήση της ζώνης ασφαλείας όταν οδηγούμε ή του κράνους στα δίτροχα. Όπως το να μην πετάμε τα σκουπίδια μας όπου μας βολεύει πάντως μακριά μας ας είναι όπου αλλού. Όπως να κτίζουμε αυθαιρέτως παντού αδιαφορώντας για το περιβάλλον που ανήκει σε όλους. Και άλλα πολλά που όλοι γνωρίζουμε. Κριτικάρουμε. Κατηγορούμε μα οι ίδιοι είμαστε που τα προκαλούμε…!!!
Πότε επιτέλους θα ωριμάσουμε σα λαός; 


6 σχόλια:

  1. Δε νομίζω να στο απαγορεύει κανείς Ρίκη μου.Απλώς να καπνίζεις μην ενοχλώντας τους άλλους!
    Καλό βράδυ σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Carherine μου!Όλα καλά;
    Εγώ πιστεύω πως για να σταματήσει κάποιος να καπνίζει θα πρέπει να θελήσει να το σταματήσει.Μετά από αυτό χρειάζεται να αγωνιστεί ενάντια στον εχθρό.Οπότε,είναι αδύνατο να κόψει το τσιγάρο όταν του το παραγγέλνει το κράτος.Το ίδιο γίνεται όταν του το συμβουλεύει κάοιος άλλος εκτός κι αν βρεθεί κάποιος που πραγματικά θα τον κινήσει από μέσα του να το κόψει ή γίνει κάτι που θα τον οδηγήσει σε αυτή την απόφαση.Πιστεύω ότι το ίδιο γίνεται με κάτι που κάνουμε όλοι και που ίσως ξέρουμε ότι είναι λάθος αλλά πρέπει κάποιος να μας δώσει το νόημα του να μην κάνουμε αυτή την πράξη και γιατί να κάνουμε το αντίθετό από αυτή.Γιατί το να κόψω το τσιγάρο σημαίνει ότι έχω ένα στόχο και κάποια κριτήρια
    για να δράσω.
    Άρα,και να επιβληθεί αυτός ο νόμος δεν πρόκειται οι άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο.Οι άνθρωποι χρειάζονται όπως λες κι εσύ να έχουν παιδεία για να κόψουν το τσιγάρο.Το σχολείο όμως τους οδηγεί σε αυτό.Ή δεν τους αποτρέπει.Ή ή κοινωνία δεν φέρει παιδεία και δεν έχει συνοχή έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι ως μέρος του όλου που νοιάζεται για τον εαυτό του και τη ζωή του να συμπεριφερθούν έτσι ώστε ο καπνιστής να καταλάβει ότι δεν είναι καλό για τον εαυτό του και για τους άλλους που αποτελούν μια κοινότητα να καπνίζει.
    Έτσι λοιπόν όπως καταλήγουν τα πράγματα σε αυτό το χάος και την εγκατάλειψη και την αδιαφορία το να σταματήσει το κάπνισμα πρέπει να εγκαταλειφθεί ως πεποίθηση κι αυτό από όλους.
    Πιστεύω πως αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί που απλά προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα όπως από παντού όπου μπορούν επιβάλλοντας πρόστιμα και κερδίζοντας έσοδα για να ξεπληρώσουν χρέη-πράγμα αδύνατον.Ούτως ή άλλως,δεν τους ένοιαξε στο παρελθόν ότι εισπνέουμε τόσα χρόνια τον καπνό των άλλων και παθαίνουμε κακό ή αρρωσταίνουμε οπότε σε νομίζω ότι τους απασχολεί τώρα.Για να βάζουν το μέτρο,αυτό θα αποσκοπέι σε κάποιο συμφέρον που πάντα είναι τα λεφτά.
    Εξάλλου ποτέ δε θα νοιάζονταν για εμάς τους ανθρώπους ώστε να ενδιαφερθούν για την υγεία μας και αν γινόταν θα ασχολούνταν αρχικά με καίρια,κρίσιμα ζητήματα που υπάρχουν μίλια και απειλούν τις ζωές των συμπολιτών μας ή το θάνατό τους και όχι κάτι τόσο σχολαστικό που θα αφορούσε μελλοντικές ενέργειές τους έαν ήθελαν να αλλάξουν την υγεία.
    Είναι δυνατόν να θέλουνε να κοπεί το τσιγάρο,όταν ασθενείς ακόμα περιμένουν για να μπουν στην εντατική και να σωθεί η ζωή τους ή όταν δεν υπάρχουν γιατροί αρκετοί για να βοηθήσουν τους αρρώστους επειδή δεν υπάρχουν τα κλεμμένα χρήματα όταν πρέπει να βάλουν νέο προσωπικό για να ελέγχει το κάπνισμα το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν με αληθινούς μισθούς;
    Από τη στιγμή αυτή,το να τσακωνόμαστε για το αν πρέπει να μπει ή όχι ο έλεγχος για το τσιγάρο είναι σα να υποκύπτουμε σε μια κοροιδία καθώς τα θέματα με την υγεία που μας αφορούν όλους δε τακτοποιούνται και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε το κράτος να βγάλει λεφτά για τα χρέη του δίνοντας την εντύπωση ότι νοιάζεται για μας.
    Αν το τσιγάρο νοιαστούμε να το κόψουμε,θα το καταλάβουμε πρώτα εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ πάρα πολύ μαζί σου Μαρία μου. Εγώ δεν κρίνω το κράτος αν έκανε καλά ή όχι. Κρίνω εμάς όλους που δεν δεχόμαστε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και αρνούμαστε παιδεία...
    Φυσικά και δε νοιάζεται το κράτος για μας. Εμείς τι κάνουμε για μας είναι το θέμα και δίνουμε στο κράτος την αφορμή να μας βάλει το χέρι στην τσέπη
    Το άρθρο γράφτηκε για να τονιστούν οι κακές μας συνήθειες και όχι αν είναι σωστός ο νόμος ή όχι
    Χαίρομαι πολύ που έγινε αφορμή το κείμενό μου για έναν ακόμα διάλογο μεταξύ μας Μαρία μου.
    Σ'ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Κατερίνα......Νομίζω ότι το σχόλιό μου εδώ έχει χαθεί.....Ξαναγράφω τις σκέψεις μου ......Συμφωνώ μαζί σου...Το σωστό είναι να σεβόμαστε τον διπλανό μας...Εκεί δεν χρειάζονται νόμοι..Είναι θέμα παιδείας.Όσο για την απαγόρευση στα καταστήματα ,αν κάποιος καπνίσει και δεν τον νοιάζει το πρόστιμο και τι πρόστιμο θα πληρώσει ο καταστηματάρχης ε...τότε μας χρειάζεται παιδεία από την αρχή!!!!!!!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ Αννούλι μου που με ακολουθείς κι ως εδώ...είναι μεγάλη χαρά μου να βλέπω φιλαράκια μου εδώ!!!:D
    Όσο για τις σκέψεις σου...τι να πω; το μόνο που θα πω είναι πως δεν είναι ανάγκη να σκεφτόμαστε τα πρόστιμα για να περιορίσουμε μια κακιά συνήθεια. Αλλά αυτό να γίνει αφορμή για σκέψη και... συμμόρφωση...
    Σ'ευχαριστώ πολύ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή