Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά...!!!


Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Η βία ανάμεσα σε μαθητές στο σχολείο.

Σήμερα πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας! Κάποιοι λοιπόν ενδιαφέρθηκαν. Κάποιοι προσπάθησαν να δουν κάτω από την γυαλιστερή πέτρα. Γιατί το σχολείο είναι ένας χώρος ¨ασφάλειας¨ για το παιδί. Από τη στιγμή  που ο γονιός στέλνει το παιδί του στο σχολείο ησυχάζει ότι είναι σε ασφαλές περιβάλλον με τα μέλη του σε αρμονική συνύπαρξη. Έτσι θα έπρεπε να είναι. Είναι όμως έτσι;
Τα παιδιά έχουν την αθωότητα μέσα τους. Λέμε. Και οι εκπαιδευτικοί την αγάπη και την προστασία των παιδιών εκτός της υποχρέωσης τους να τους μεταδώσουν τη γνώση. Είναι έτσι; Από τα αποτελέσματα κρίνοντας μάλλον δεν είναι έτσι ακριβώς. Δηλαδή αν τα παιδιά ήταν τόσο ¨άγγελοι¨ και οι δάσκαλοί τους τόσο κοντά τους και οι γονείς τους τόσο σωστοί γονείς δεν θα υπήρχε το πρόβλημα ου συζητάμε σήμερα. Μα ποιος είπε πως ο κόσμος είναι ένας κόσμος όμορφος αγγελικά πλασμένος;
Όμως! Ο κάθε άνθρωπος που γεννιέται έχει υποχρέωση επιβίωσης και  όχι μόνο. Συναισθηματικής και πνευματικής ολοκλήρωσης. Μιας εσωτερικής ισορροπίας που θα τον οδηγήσει όχι μόνο σε προσωπικές νίκες και επιτυχίες αλλά να μπορέσει να βοηθήσει και τους συνανθρώπους του δίνοντας και αφήνοντας τους κάτι.
Το καλό εκπορεύεται από το καλό. Και το καλό πλάθεται σιγά και σταθερά από τις πρώτες μέρες ενός νεογέννητου ανθρώπου και ευθύνη για το καλό του έχει το περιβάλλον του άμεσο-γονείς και έμμεσο- δάσκαλοι φίλοι κτλ…
Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζουν οι γονείς στη σωστή ψυχική διάπλαση του παιδιού. Οι ειδικοί λένε: Δώσε αγάπη στο παιδί. Όση μπορείς περισσότερη . Μη φοβάσαι να δώσεις αγάπη στο παιδί σου. Είναι σίγουρο πως θα δώσει από το περίσσευμά του στους άλλους ανθρώπους που θα σχετιστεί στη συνέχεια της ζωής του.
Οι γονείς των παλιότερων χρόνων στερημένοι μόρφωσης επικεντρωμένοι στην επιβίωση δεν έδιναν μεγάλη σημασία στις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών τους. Κι όμως έδιναν το παράδειγμα τους. Και τα παιδιά μιμούνται και αργότερα τους γίνεται βίωμα αυτό που ζουν στην οικογένειά τους. Έτσι αν παλιότερα  ο πατέρας σήκωνε τη μαγκούρα στο γείτονα το πολύ πολύ δίδασκε τον πετροπόλεμο στο παιδί του. Όμως είχε ηθική. Και δεν ήταν αλαζόνας. Και νοιάζονταν τον διπλανό του περισσότερο. Και δεν είχε μέσα όπως σήμερα ηλεκτρονικά κτλ. Και ζούσε περισσότερο ομαδικά. Πολλά παιδιά παππούς γιαγιά μες στο σπίτι. Και δεν είχε διάφορες ανέσεις. Κανείς δεν είχε. Όλοι ίδιοι Και ίσοι. Έτσι τότε μια κάποια βία στο σχολείο περιοριζόταν σε κάποιο πετροπόλεμο που όμως περίμενε επίπληξη στο παιδί που συμμετείχε όταν το μάθαινε ο πατέρας.
Τι γίνεται στη σημερινή εποχή; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε αυτό το θέμα; Γιατί θεσμοθετήθηκε μέρα κατά της σχολικής βίας; Βίας που φτάνει σε ακραία σημεία. Στο εξωτερικό μα και στη χώρα μας πια. Παιδιά με όπλα να πάνε σχολείο και να θέλουν να σκοτώσουν συμμαθητές και δασκάλους. Αυτούς δηλαδή που θα έπρεπε να θεωρούν τους αγαπημένους ανθρώπους μετά των μελών της οικογένειάς τους. Ψυχρότητα! Παιδιά που κλέβουν τα προσωπικά αντικείμενα συμμαθητών τους. Έλλειψη σεβασμού! Παιδιά που απειλούν ή ασκούν σωματική βία στους συμμαθητές. Που ασκούν ψυχολογική βία. Άγνοια της έννοιας της ισότητας και ισοτιμίας! Παιδιά θύτες και θύματα σε ευαίσθητες ηλικίες όπου διδάσκεται η πάλη για τη ζωή για το καλό το ορθόν το ευγενές την πρόοδο. Σε ηλικίες ευαίσθητες. Που τα παιδιά παλεύουν με τα ¨μέσα τους¨ οι έφηβοι που βάλλονται έσωθεν και έξωθεν.
Το αποτέλεσμα. Μια τραυματισμένη ενήλικη κοινωνία. Και πώς να φτάσεις στο τέρμα και να δείξεις σε αυτούς που έπονται τον τρόπο όντας τραυματίας;
Ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να δούμε τον ψυχισμό του παιδιού θύτη. Εκείνος ισχυρή προσωπικότητα  από τη γέννησή του προσπαθεί να αποδείξει με λάθος φυσικά τρόπο πρώτα στον εαυτό του ότι μπορεί και αξίζει. Πως θα το μετρήσει αυτό; Μα πάνω σε άλλα παιδιά που δεν έχουν αυτήν την ανάγκη αλλά κάτι άλλο. Θα το δούμε παρακάτω. Έτσι ασκούν βία λεκτική σωματική ψυχολογική για να μειώσουν το θύμα τους και να νιώσουν σπουδαία εκείνα. Αυτό ονομάζεται θρασυδειλία. Το να αποδεικνύεις δηλαδή την αξία σου άνω σε κάποιον όχι ίδιο με σένα.  Ποιος έκανε ένα παιδί να νιώθει το αντίθετο; Ένα οικογενειακό περιβάλλον ενδεχομένως που ενισχύει υπέρμετρα την ισχυρή αυτή προσωπικότητα και την στρέφει ηθελημένα ή και όχι με λάθος αποδεικτικά στοιχεία σε εκδηλώσεις βίας. Σε ένα περιβάλλον που διδάσκει στο παιδί τον εγωισμό είτε με λόγια είτε με προσωπικά παραδείγματα των γονιών. Που δεν του δείχνει την ομαδική καταγωγή του γιατί οι άνθρωποι είμαστε ομαδικά όντα. Και αυτό σημαίνει αυτοσεβασμός και σεβασμός στους άλλους.
Βία που ασκείται σε ανθρώπους-παιδιά με όχι πολύ αναπτυγμένη αυτοπεποίθηση. Όλοι ξέρουμε τη σημασία την αυτοπεποίθησης στην επίτευξη των στόχων μας.
Εδώ λοιπόν ας δούμε το παιδί-θύμα.  Ένα ¨μαζεμένο¨ συνεσταλμένο παιδί που προσπαθεί αλλά δεν του αναγνωρίζεται η προσπάθεια και από εκείνο το ίδιο πολλές φορές. Έτσι όταν το παιδί θήτης ¨επιτεθεί¨ εκείνο παραδίνεται.
Και οι δύο περιπτώσεις θύτης και θύμα είναι…θύματα. Χρειάζονται προσοχή φροντίδα αγάπη από ποιους. Τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. Γονείς καθηγητές άλλοι συγγενείς…
Το πρόβλημα στην εποχή μας έχει μεγαλώσει. Γιατί πλέον έχουν αλλάξει οι σταθερές και οι αξίες. Έχουν αλλάξει τα στερεότυπα. Έχουν αναμιχτεί οι λαοί.  Έχουν μεγαλώσει οι υλικές ανάγκες. Έχει ενισχυθεί ας μου επιτραπεί να πω ο ρατσισμός και από τα μέσα ενημέρωσης που έχουν παίξει ένα ρόλο στο πρόβλημα. Με το να αναδεικνύουν το υλικό ακόμα και σε ευαίσθητες παιδικές ηλικίες. Πρότυπα μέσα από το παιχνίδι όπως του ισχυρού του πλούσιου της όμορφης λεπτής κοπέλας με ωραία μοδάτα φορέματα και καθόλου προβολή των παιδιών ενός υπαρκτού κόσμου όμως που δεν έχουν φαγητό νερό φάρμακα βιβλία ζωή!!!
Τι φταίει λοιπόν; Το κλασικό. Η κοινωνία.  Επειδή μια κοινωνία ως σύνολο όμως δεν είναι πολύ εύκολο να αλλάξει αλλά μέλη της είμαστε όλοι εμείς. Ας αλλάξουμε εμείς σαν μονάδες. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Και στο όνομα της αγάπης προς τα παιδιά μας. Περισσότερη υπευθυνότητα σε ανθρώπους που τώρα διαμορφώνονται ώστε να κάνουν εκείνα μια κοινωνία καλύτερη για κείνα και τα εγγόνια μας.
Τα παιδιά δεν χρειάζονται υλικά αγαθά πότε θα το καταλάβουμε οι γονείς; Οι ενήλικοι; Χρειάζονται μόνο αγάπη. Νιάσιμο. Φροντίδα. Να έχουν την πεποίθηση ότι προχωρούνε στη ζωή τους με μας ένα βήμα πίσω τους. Πάντα να το ξέρουν αυτό. Ότι εμείς δεν είμαστε ο κόσμος όλος. Ο κόσμος είναι όλοι όσοι ζουν  μαζί τους. Και σ’ αυτόν τον κόσμο εκείνα πρέπει να ζήσουν γι’ αυτό πρέπει να γίνει όσο είναι δυνατό…
¨Ένας κόσμος όμορφος αγγελικά πλασμένος!!!¨

8 σχόλια:

  1. ξεκινησα να διαβαζω το κειμενο σου με πολλη προσοχη κ ενδιαφερον και στη πορεια ειδα για αλλη μια φορα οτι γραφεις αυτα που σκεφτομαι κ εγω, δεν εχω να προσθεσω κατι θα σταθω μονο στη τελευταια σου παραγραφο γιατι κατι τετοιο θα απαντουσα κ εγω.....φιλια πολλα κατερινα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eιχα καιρο να περασω απο εδω και επανορθωνω αφήνοντας ευχες για εναν καλο και ησυχο μηνα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηρθε ο καιρος να σας αφησω για λιγο για το καλοκαιρι.Φορεστε το ομορφο χαμογελό σας και πάρτε μαζι την ομορφότερη διάθεση οπου και αν πάτε.Ας διώξουμε για λίγο τα πράγματα που μας στενοχωρούν και ας απολαυσουμε ένα ησυχο καλοκαίρι.ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν -καλη εβδομαδα με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!
    Που χαθηκες;;ολα καλα;;Γιατι εσβησες το face;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειχα καιρο να ερθω απο εδω απο το σπιτικο σου.Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!

    Που εισαι;;;;;;χαθηκες.Υπαρχει προβλημα;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου ,ευχαριστώ που δε με ξεχνάς χρόνια πολλά καλές γιορτές σου εύχομαι, είμαι καλά απλά έχω αδρανήσει λιγάκι από τις απασχολήσεις μου εδώ γιατί δεν έχω πολύ χρόνο σας παρακολουθώ πάντως είσαι πάντα απολαυστικός!!!

      Διαγραφή
  6. Ειχα αρκετο καιρο να περασω απο εδω αλλα δεν ξεχνω τους μπλοκοφιλους.Ευχομαι να εχεις καλη. φωτεινη εβδομαδα γεμάτη υγεία και χαμογελα!!!!
    Χαιρομαι που εισαι καλα.Καλη χρονια να εχεις αφου δεν τα εχουμε πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφηνω μια καλησπερα Να περασεις ενα ομορφο καλοκαιρι.Ανοιξε παλι το face να τα λεμε.Οταν μπορω θα περασω παλι γιατι ειμαι στο στρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή